sobota, 16 sierpnia 2008

Śliwkowy placek z manną




A oto już czwarta słodka propozycja na Tydzień Fioletowy. Zeszłoroczny
późnoletni - wczesnojesienny hit wypiekowy ;-) To właśnie w takim okresie możemy dostać pyszne, dojrzałe węgierki, których skórka jest intensywnie fioletowa, a pod nią znajduje się słodki miąższ Przepis Hichotki jest niezawodny. Ciasto jest puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach i idealnie pasują do niego śliwki właśnie. Dodatek kaszy mannej sprawia, że konsystencja jest ciekawa dla podniebienia (również na surowo - próbowanie ciast na surowo to moje zboczenie xD). Chociaż teraz śliwkom jeszcze brakuje czasu do osiągnięcia idealnego smaku to już możecie wypróbować to ciacho. Hichotka pisała, że idealne do zimnego mleka i jeśli ktoś takowe mleko lubi to polecam to połączenie. Bez mleka równie wspaniałe ;-)

Składniki na dużą prostokątną blachę (w nawiasie proporcje autorki na tortownicę 26cm, wszystkie w temp. pokojowej)

  1. 3 całe jajka + 2 żółtka (2 jajka całe + 1 żółtko)
  2. 1 niepełna szkl. cukru (3/4)
  3. 1 cukier wanilinowy
  4. 3/4 kostki masła (1/2)
  5. 1 niepełna szkl. mleka (3/4)
  6. 2 i 1/4 szkl. mąki (1 i 1/2)
  7. 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (1)
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 4 i 1/2 łyżki kaszy manny (3)
  10. 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego (1)
  11. śliwki w stosownej ilości ;-) pokrojone na pół lub jak radzi autorka w paseczki.
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić miękkie masło z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać jajka, żółtka. Wszystko dokładnie ubić.
Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Dolać mleko i ubijać bez przerwy.
Odłożyć mikser, wsypać kaszę mannę i ocet. Wymieszać dokładnie łyżką i wlać do blaszki.
Wyrównać wierzch ciasta, ułożyć gęsto pokrojone śliwki (ja wierzch posypuje jeszcze dwiema łyżeczkami cukru i oprószam cynamonem).
Piec ok. 40-45minut aż będzie złociste i patyczek włożony w środek będzie suchy.
Można polać lukrem (ja nie polewam, bo nie lubię).

Brak komentarzy: