sobota, 21 czerwca 2008

Pudding z mascarpone

Inspiracją był oczywiście osławiony już na cały świat, dzięki Paulince , przepis Caritki, który odnajdziecie tutaj.
Jest idealny- delikatny, gładki, puszysty.
Nie byłabym oczywiście sobą gdybym, nie dodała czegoś od siebie.

Składniki na 4 porcje:
  1. 1 budyń śmietankowy
  2. 250 g mascarpone
  3. 250g świeżych truskawek
  4. 200g kremówki
  5. sok z cytryny do smaku
  6. cukier puder do smaku
  7. kawa rozpuszczalna
  8. bezy
Wykonanie:
Budyń ugotować w większym garnku w o/5l mleka. Wystudzić pod folią spożywczą.
Do zimnego budyniu dodać mascarpone, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać dokładnie mikserem.
Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą budyniową.
Kilka łyżek masy wymieszać z kawą rozpuszczalną.
Truskawki pokroić w cząstki, bezy pokruszyć.
Masy poukładać w przezroczystych kieliszkach w kolejności: masa biała, truskawki, masa ciemna, truskawki, pokruszona beza, masa biała i na wierzch cała truskawka.
Wstawić do lodówki i wcinać schłodzone.



3 komentarze:

Edyta pisze...

To musi być pyszne :)

pozdrawiam, edysia79
http://przystole.blox.pl/html

majana pisze...

Na pewno pyszne , troszeczke kojarzy mi sie z moim ulubionym - tiramisu. Zapraszam do mnie :)
majanaboxing.blox.pl

atina pisze...

Robiłam ten pudding i bardzo mi smakował:-)