niedziela, 9 listopada 2008

Serduszkowe Golden Gingerbread



Smakowite chrupaki do herbaty. Nie za mocno korzenne, takie jak lubię. Przypominają trochę te moje ulubione sklepowe ciacha - wielkie korzenne serducha, które miękną, gdy są przechowywane na wolnym powietrzu a w puszce zachowują chrupkość.
Przy ich pieczeniu w domu unosi się rozkoszny zapach, idealny dla wielbicieli korzennych przypraw.

Nic tylko piec i się delektować.
Przepis od Tatter.

Składniki:
  1. 350g mąki pszennej (2 i 1/4 szkl. )
  2. 1/2 łyżeczki sody
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 2 łyżeczki mielonego imbiru
  5. 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  6. 130g masła
  7. 150g drobnego cukru
  8. 4 łyżki syropu klonowego lub golden syrup
  9. 2 żółtka roztrzepane

Wykonanie:


Przesiać razem: mąkę, sodę, sól i przyprawy.
Masło pokroić na kawałeczki i rozetrzeć z suchymi składnikami. Następnie dodać cukier, syrop i żółtka. Ma powstać zwarte ciasto, które należy zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 30 min. ( u mnie całą noc).
Piekarnik nastawić na 170 st. C.
Przygotować dwie szuflady od piekarnika wykładając je papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąc z lodówki, wałkować cienko, jeśli chce się uzyskać chrupiące ciacha i wykrawać foremkami.
Piec do zezłocenia.


Przesiać razem: mąkę, sodę, sól i przyprawy.
Masło pokroić na kawałeczki i rozetrzeć z suchymi składnikami. Następnie dodać cukier, syrop i żółtka. Ma powstać zwarte ciasto, które należy zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 30 min. ( u mnie całą noc).
Piekarnik nastawić na 170 st. C.
Przygotować dwie szuflady od piekarnika wykładając je papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąc z lodówki, wałkować cienko, jeśli chce się uzyskać chrupiące ciacha i wykrawać foremkami.
Piec do zezłocenia.





12 komentarzy:

O mnie pisze...

Zanotowalam do przygotowania. Wygladaja smacznie :)

Olciaky pisze...

Uwielbiam pierniczki:)
Pozdrówka!:)
www.waniliowachmurka.blox.pl

majana pisze...

Oj jakie sliczne pierniczki! :) uwielbiam je robic i jesć :))

Szkrabeka pisze...

Ale ładne ;)
Kurczę muszę się powoli na jakieś pierniki zdecydować, żeby na święta nie były za twarde :P

pozdrawiam : )

Kini ^^ pisze...

Kochana, wiesz, że jak już zamieszkamy razem w Krakowie, to będziesz mi musiała upiec takowe ciacha? :D

Kini ^^ pisze...

Robaczku ja to wolę jednak w Krakowie urzędować w kuchni, z Tobą na spółę! :D ;**

Lolka pisze...

u mnie po świętach zero ciastek:)

Kinga pisze...

Robaczkuuu, wracaj do nas! ;***

emma001 pisze...

piękne te ciasteczka ;)

Kini ^^ pisze...

Olcia! <3
Wyróżniłam i oTAGowałam Twojego bloga u siebie, więc nie masz teraz wyjścia i musisz kontynuować prowadzenie bloga!
Buuuuuziaki! :***
Twoja Kini :)

http://yummy-lifestyle.blogspot.com/2010/08/niespodzianka-od-asiejki-i-od-cantiq.html

yummy pisze...

Kini, Kochanie moje !
Obiecałam, więc dam z siebie tyle ile tylko zdołam.
blog powróci tylko dzięki Tobie i doskonale o tym wiesz ! :*
Już niedługo.. ^^

blogi pisze...

Witaj,

W związku z tym, iż nie mogę znaleźć na blogu bezpośredniego kontaktu do Ciebie pozwól, że tutaj, w paru zdaniach przekażę Ci moją wiadomość.

Chciałbym poinformować, iż do dnia 15 grudnia 2010 roku trwa konkurs kulinarny pod nazwą „Gęsina w blogosferze”. Udział w nim, to nie tylko niepowtarzalna szansa na wypromowanie własnego bloga, ale przede wszystkim okazja zdobycia wspaniałych nagród.

Zapraszam do zapoznania się z zasadami konkursu http://www.gesina.pl/konkurs-blogosfera i próby swoich sił w przyrządzaniu gęsiny.

Z pozdrowieniami,
blogi@gesina.pl