wtorek, 1 lipca 2008

Biszkoptowe ciasto z owocami




Nic tak nie cieszy jak prostota. Tak jak na przykład truskawki z cukrem czy ciepły, chrupiacy chleb z masłem. Są też wypieki, które kwalifikują się do takiej kategorii- proste, niezawodne, pyszne.
Biszkoptowe ciasto Liski było pieczone przeze mnie już dziesiątki razy. Zawsze z dużą ilością owoców- najczęściej truskawek lub mieszanki truskawkowo- rabarbarowo- wiśniowej. Choć już czuję jego smak z renetami lub węgierkami.
Jeszcze ciepłe, posypane pudrowym pyłem smakuje wybornie. Tak po domowemu.
Choć wiele internautek zarzuca temu ciastu suchość ja zapewniam, że takie nie wyszło mi nigdy.
Może to dzięki moim zmianom ? Nie wiem.

Składniki na standardową prostokątną blaszkę:
  1. 5 dużych jajek
  2. szklanka cukru
  3. 2 szklanki mąki przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
  4. 3 łyżki oleju
  5. 3 łyżki wody
  6. kopiasta łyżka majonezu
  7. 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
  8. dużo sezonowych owoców
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania mocnej lśniącej piany.
Dodać żółtka i ubijać chwilę.
Dodać składniki mokre, a potem mąkę z proszkiem.
Wlać na blachę wyłożoną papierem, na wierzchu poukładać owoce i piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180st. C.

6 komentarzy:

Małgoś pisze...

Ależ kolorowe te ciasto. :) Cieszy oko. :) Podniebienie zapewne też. :)

Ola pisze...

Pewnie, że cieszy - i oko i podniebienie :)
Dzisiaj robię dla rodzinki na jutrzejszą podróż. Po raz setny już chyba :P

atina pisze...

Cudne! Koniecznie do zrobienia. Powiedz mi tylko, to zielone, to rabarbar?

Ola pisze...

Tak. Nie mylisz się - to rabarbar :)

Edyta pisze...

Śliczne ciasto, musi być pyszne :)

edysia79

cudawianki pisze...

wyglada super i na pewno tak smakuje!!